blog banner

Yrityksen perustaminen – 10 vinkkiä liiketoiminnan aloittamista harkitseville

Oletko unelmoinut yrityksen perustamisesta, mutta et ole aivan varma, mistä aloittaa tai mitä ottaa huomioon? Ei hätää! Olemme keränneet yhteen 10 tärkeintä vaihetta yrityksen perustamiseen. Yrityksen perustaminen on jännittävä ja haastava prosessi, mutta näiden avulla voit toteuttaa unelmasi omasta yrityksestä ja hallita omaa työskentelyäsi.

1. Selkeä liikeidea

Ennen kuin aloitat mitään muuta, varmista, että sinulla on selkeä liikeidea. Mieti, millaisia tuotteita tai palveluja haluat tarjota ja kenelle. On myös tärkeää tietää, miten tuotat tuotteesi tai palvelusi ja kuinka voit erottua kilpailijoistasi. Selkeä liikeidea auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuden ja ymmärtämään, minkälaista kysyntää yrityksellesi olisi olemassa.

2. Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelmasi on tärkeä lähtökohta yrityksen perustamisessa. Suunnitelmasi tarkoitus on perustella ideasi itsellesi ja mahdollisille sijoittajille, että yrityksesi on kannattava ja sillä voi tehdä voittoa. Hyvä suunnitelma sisältää kulujen kartoituksen, asiakaskartoituksen ja budjetoinnin. Sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää liiketoimintasuunnitelman kohdalla hyvin paikkaansa, sillä suunnitelma on yksi erottava tekijä yritystoimintasi ja harrastustoiminnan välillä. Vaikka unelmasi ei olisikaan rikastua, yrityksesi on huolehdittava sen kannattavuudesta.

3. Yhtiömuoto

Yrityksen perustamisessa yksi tärkeimmistä päätöksistä on valita oikea yhtiömuoto. Yhtiömuodon valintaan vaikuttaa muun muassa yrityksen tarvitsema pääoma, toiminnan laajuus ja verotus.

Yksi vaihtoehto on toiminimi, joka on hyvä yhtiömuoto pienelle yritykselle, jolla ei ole tarvetta suurille hankinnoille. Toiminimi on helppo, nopea ja edullinen perustaa, mutta yrittäjä vastaa itse tappioista ja henkilökohtaiset varat ja yrityksen varat ovat sama asia.

Toinen vaihtoehto on osakeyhtiö, joka sopii yritykselle, joka tarvitsee suuria investointeja. Osakeyhtiössä osakkeenomistajat vastaavat pääomalla, jonka he ovat sijoittaneet yritykseen, eivätkä ole henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön veloista. Osakeyhtiöllä on omistajien valitsema hallitus, joka huolehtii yhtiön toiminnasta.

Kevytyrittäjyys on myös suosittu vaihtoehto. Kevytyrittäjä laskuttaa asiakasta laskutuspalvelun kautta, eikä tarvitse Y-tunnusta. Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla liikeidean kannattavuutta ja laskutuspalvelut hoitavat kaikki talousasiat.

On tärkeää huomioida yrityksen tarpeet ja tavoitteet yhtiömuotoa valitessa. Oikean yhtiömuodon valinta voi vaikuttaa yrityksen menestykseen ja kasvuun. Tärkeää on myös huolehtia asianmukaisesta kirjanpidosta ja verotuksesta, oli yhtiömuoto mikä tahansa. Yritysmuodon voit kaikesta huolimatta muuttaa myöhemmin, etenkin yrityksen kasvun myötä.

4. Luvanvaraisuus

Joillakin aloilla tarvitaan erillinen viranomaislupa yrityksen perustamiseen, vaikka yleisesti Suomessa on sallittua perustaa laillinen elinkeino ilman suurempia lupia. Esimerkiksi ravintolat, kaupat ja korjaamot tarvitsevat terveysviranomaisten suorittamat tarkastukset ja luvat. Muista tutustua tarkemmin vaatimuksiin ja ilmoittaa tarvittaessa viranomaisille yrityksesi aloittamisesta.

5. Yrityksen nimi

Yrityksen nimi on tärkeä osa yritystoimintaa, ja sen tulisi olla mieleenpainuva ja erottuva. Toiminimessä voi käyttää omaa nimeä tai keksittyä nimeä. Yrityksen nimi ei saa johtaa harhaan tai antaa väärää tietoa toiminnasta. Riippuen yritysmuodostasi nimi tarvitsee myös hyväksyä PRH:n eli patentti- ja rekisterihallituksen toimesta. Heidän verkkosivut (www.prh.fi) ovat aloittavan yrittäjän paras ystävä ja niihin kannattaakin tutustua tarkasti.

6. Rahoitus

Uuden yrityksen rahoitus voi olla hankalaa, mutta sen varmistaminen on erityisen tärkeää. Hanki tarvittaessa rahoitusta esimerkiksi pankkilainan, starttirahan tai Business Finlandin rahoituksen muodossa.

7. Kirjanpito

Pienen yrityksen kirjanpitoa voi hoitaa itse, mutta monet ovat ulkoistaneet sen ammattilaiselle. Paperityöt voivat olla todella monimutkaisia ja haasteellisia, mutta on hyvä perehtyä aiheeseen hieman, jotta ymmärrät yrityksesi rahavirran. Muista seurata huolellisesti yrityksesi taloutta ja kirjata kaikki tapahtumat ylös.

8. Lakisääteinen eläkevakuutus

Suomessa asuvan ja toimivan yrittäjän on oltava vakuutettu vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. YEL-vakuutus on lakisääteinen ja se antaa turvaa esimerkiksi sairastuessa, jäädessäsi työttömäksi tai eläkkeelle. Ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyvät saavat YEL-maksuista 22% alennusta neljältä ensimmäiseltä vuodelta. Kannattaa huomioida, että vakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Mikäli sinulla on työntekijöitä, olet vastuussa myös heidän vakuutuksista.

9. Henkilöstö

Mieti tarvitsetko henkilöstöä esimerkiksi tietylle määräajalle, ruuhka- aikoihin vai toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Jos tarvitset henkilöstöä, muista huolehtia myös palkan sivukuluista. Kokonaisuudessaan työvoimakustannukset voivat olla toimialasta riippuen jopa 40-50% tuloksesta.

10. Rohkeus aloittaa

Nämä asiat huomioon ottaen, olet valmis aloittamaan yritystoimintasi. Muista kehittää suunnitelmaasi säännöllisesti liiketoimintasi kehittyessä ja ole rohkea unelmiesi toteuttamisessa. Yrityksen perustaminen vaatii tietynlaista heittäytymiskykyä eikä unelmaasi kannata hioa täysin valmiiksi paperille ennen aloittamista. Usko itseesi ja anna mennä!

Onnea matkaan!

Jaa tämä:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fi